Oglaševanje

Zakaj se srnin hrbet imenuje srnin hrbet

author
K. L.
27. dec 2025. 13:26
srnin hrbet, sladica iz čokolade in mandljev
Srnin hrbet | Foto: Zajem zaslona/PINTEREST

Srnin hrbet je tudi pri nas priljubljena sladica. Skoraj kultni status je pri nas dobila v 90. letih preteklega stoletja. Ali veste, kako je dobila ime?

Oglaševanje

Nostalgično, tradicionalno pecivo, ki je v zadnjem desetletju preteklega stoletja tudi pri nas dobilo skoraj kulten status, je priljubljeno v Avstriji in Nemčiji, od koder izvira tudi njegovo ime – srnin hrbet (nemško: Rehrrücken).

Imena pecivo ni dobilo samo zaradi svoje zunanjosti, ki zaradi kombinacije čokolade in mandljev spominja na vzorec mlade srne, pač pa tudi zaradi oblike.

Tradicionalno ga pripravijo v podolgovatem narebrenem modelu, ki mu daje obliko, podobno kosu pečene divjačine, natančneje srninega hrbta.

Če recepta ne najdete v kakšnem starem maminem ali babičinem zvezku, jih je na spletu veliko.

Tudi mi vam ponujamo enega:

Sestavine

150 g zmehčanega surovega masla

200 g sladkorja

100 g jedilne čokolade

6 rumenjakov

150 g olupljenih in zmletih mandljev

100 g biskvitnih drobtin

6 beljakov

50 g mandljevih palčk

100 g čokoladne glazure

Možne različice - dajte domišljiji duška

Obstaja precej različic srninega hrbta.

Nekateri namesto mandljevih palčk površino okrasijo z mandljevimi lističi.

Drugi biskvitu dodajajo kandirane višnje ali višnje iz kompota ali pa pecivo okrasijo z višnjami, namočenimi v raztopljeno belo čokolado.

V zmes za biskvit lahko dodate tudi mlete orehe.

Danes je zaradi vpliva dubajske čokolade moderno, če površino posipate z grobo mletimi ali sesekljanimi pistacijami.

Sicer pa: dajte domišljiji duška.

Postopek

Model namastimo in poprašimo z moko.

Pečico vključimo na 190 stopinj Celzija.

Surovo maslo penasto zmešamo s sladkorjem.

Čokolado razrežemo na koščke in jo zmehčamo v vodni kopeli, nato pa jo zmešamo med surovo maslo in sladkor.

Dodajamo drugega za drugim rumenjake in mešamo okoli 30 minut z roko ali 5 minut z električnim mešalnikom. Zmes mora biti zelo penasta.

Dodamo ji zmlete mandlje in biskvitne drobtine.

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo zamešamo med testo.

Testo nadevamo v model in ga pečemo na drugi višini 40 do 50 minut.

Biskvit ohlajamo na rešetki.

Čokoladno glazuro razpustimo v vodni kopeli, nato pa z njo na debelo oblijemo srnin hrbet.

Še preden se glazura strdi, testo prepikamo z mandljevimi palčkami.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih