
Srnin hrbet je tudi pri nas priljubljena sladica. Skoraj kultni status je pri nas dobila v 90. letih preteklega stoletja. Ali veste, kako je dobila ime?
Oglaševanje
Nostalgično, tradicionalno pecivo, ki je v zadnjem desetletju preteklega stoletja tudi pri nas dobilo skoraj kulten status, je priljubljeno v Avstriji in Nemčiji, od koder izvira tudi njegovo ime – srnin hrbet (nemško: Rehrrücken).
Imena pecivo ni dobilo samo zaradi svoje zunanjosti, ki zaradi kombinacije čokolade in mandljev spominja na vzorec mlade srne, pač pa tudi zaradi oblike.
Tradicionalno ga pripravijo v podolgovatem narebrenem modelu, ki mu daje obliko, podobno kosu pečene divjačine, natančneje srninega hrbta.
Če recepta ne najdete v kakšnem starem maminem ali babičinem zvezku, jih je na spletu veliko.
Tudi mi vam ponujamo enega:
Sestavine
150 g zmehčanega surovega masla
200 g sladkorja
100 g jedilne čokolade
6 rumenjakov
150 g olupljenih in zmletih mandljev
100 g biskvitnih drobtin
6 beljakov
50 g mandljevih palčk
100 g čokoladne glazure
Možne različice - dajte domišljiji duška
Obstaja precej različic srninega hrbta.
Nekateri namesto mandljevih palčk površino okrasijo z mandljevimi lističi.
Drugi biskvitu dodajajo kandirane višnje ali višnje iz kompota ali pa pecivo okrasijo z višnjami, namočenimi v raztopljeno belo čokolado.
V zmes za biskvit lahko dodate tudi mlete orehe.
Danes je zaradi vpliva dubajske čokolade moderno, če površino posipate z grobo mletimi ali sesekljanimi pistacijami.
Sicer pa: dajte domišljiji duška.
Postopek
Model namastimo in poprašimo z moko.
Pečico vključimo na 190 stopinj Celzija.
Surovo maslo penasto zmešamo s sladkorjem.
Čokolado razrežemo na koščke in jo zmehčamo v vodni kopeli, nato pa jo zmešamo med surovo maslo in sladkor.
Dodajamo drugega za drugim rumenjake in mešamo okoli 30 minut z roko ali 5 minut z električnim mešalnikom. Zmes mora biti zelo penasta.
Dodamo ji zmlete mandlje in biskvitne drobtine.
Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo zamešamo med testo.
Testo nadevamo v model in ga pečemo na drugi višini 40 do 50 minut.
Biskvit ohlajamo na rešetki.
Čokoladno glazuro razpustimo v vodni kopeli, nato pa z njo na debelo oblijemo srnin hrbet.
Še preden se glazura strdi, testo prepikamo z mandljevimi palčkami.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje